El secret que sosté els marges d’Espai Abadia

Com succeeix en molts llocs, després de l’actual hort de l’Abadia, s’amaguen un passat i una història. En aquest cas, resideix en els seus centenaris marges de pedra. No obstant això, amb el pas dels anys i a conseqüència de les últimes precipitacions, certs trams han resultat danyats, necessitant una remodelació.

Per a la seva reconstrucció, volent mantenir el mateix disseny i estructura sense perdre aquesta essència única i tradicional dels marges, s’ha utilitzat la tècnica de la pedra seca.

A aquesta tècnica se li atribueixen molts altres noms com paret seca, pedra seca o pedra en sec, però només un mètode de realització. Un sistema, sinònim de tradició i costums basats en una mà d’obra transmesa de generació en generació. I és que, fins fa poc, tots els agricultors coneixien aquesta tècnica, per a poder realitzar-la de manera autònoma en els seus terrenys, ja que eren escassos els agricultors que podien permetre pagar a un mestre marger.

Com es realitza la tècnica?

Consisteix en un conjunt de pedres encaixades, sense la necessitat de cap classe de ciment o formigó per unir-los, només sorra seca per omplir els buits que hi puguin quedar. Les característiques constructives resideixen en el vincle entre una economia autosuficient, un terreny rocós, l’ús de materials de l’entorn immediat i una tecnologia elemental adquirida popularment i transmesa a través de l’experiència. A més, solen ser construccions de mesura reduïda a causa de les limitacions implícites en la mateixa tècnica, utilitzant pedres de dimensions reduïdes i amb escassa elaboració prèvia.

Un paisatge humanitzat

La paret seca és una mostra destacada de coneixements humans que s’han transmès de generació en generació deixant una empremta en el paisatge, costums i tradicions. Aquesta empremta és evident, ja que a través de la tècnica constructiva trobem un paisatge humanitzat, una forma més d’interacció de l’home. Cada construcció va ser feta amb uns objectius diferents i, per tant, la funció que es dóna la construcció és també un testimoni de les diferents formes de vida en un lloc.

Avui dia, quan la cura de l’entorn i la sostenibilitat juguen un paper tan important en la societat, és interessant esmentar, que aquest sistema de construcció és molt respectuós amb l’ecosistema. Beneficia la regulació hidràulica i el manteniment del terreny. Al seu torn, és un tipus de construcció que exerceix, al mateix temps d’hàbitat per a la fauna i la flora afavorint així, la biodiversitat.

És cert, que es podrien esmentar més o menys aspectes tècnics sobre la pedra seca, però el que està clar, és que, sens dubte, és la tècnica perfecta per realitzar la reconstrucció dels marges i, poder així seguir gaudint de part de l’encant que ofereix Espai Abadia.